Jamey Rodemeyer

Sokatoknak talán ismerősen csenghet a név, de az sem baj, ha nem. Én magam is csak nemrég találtam rá, mégpedig Rácz-Stefán Tibor Fogadj el! című könyvének köszönhetően, amiről szerintem még fogok beszélni.
Ki is volt ő?
2011-ben az internet egy fiatal fiú öngyilkosságának hírétől volt hangos - ő volt Jamey Rodemeyer
Jamey mindössze tizennégy éves volt - és meleg. A New York-i Buffalóból származott, és blogot vezetett az életéről.  Mivel nyíltan fel merte vállalni a melegségét, rengeteg sérelem érte őt, főképp az iskolában, ahová járt. Amikor ezen fájdalmairól és az atrocitásokról írt, ilyen és ehhez hasonló kommenteket kapott: "Jamey hülye, meleg és kövér. Meg kell halnia." Esetleg: "Engem nem fog érdekelni, ha meghalsz. Senkit sem fog. Szóval, csak csináld, mindenki sokkal boldogabb lenne."
Szeptember kilencedikén Jamey egy utolsó segélykiáltásnak tűnő bejegyzést tett közzé Tumblr-ön: "Mindig elmondom hogyan terrorizálnak engem, de senki nem hallgat meg. Mit kell tennem, hogy az emberek meghallgassanak?". Egy korábbi bejegyzésében pedig ezt írta: "Az iskolámban senki nem törődik az öngyilkosságok megelőzésével, közben pedig meleg gyalázatnak nevezel engem, és megkönnyeztetsz."
Ez a két bejegyzés azonban ugyanúgy nem keltette fel a környezete figyelmét, mint az előzőek.
Végül szombat este közzétette utolsó Facebook-posztját, egy Lady Gaga-dal egyik sorát: "Ne felejts el engem, amikor sírva kopogok a mennyország ajtaján". Blogján vasárnap éjjel 1:30-kor hagyta az utolsó üzenetet, amiben azt írta, hogy már várja őt a nemrégen elhunyt nagymamája, illetve megköszönte Lady Gagának Born This Way című számát. Hagyott egy videoblog-bejegyzést is, amit itt tudtok megnézni:
Jamey Rodemeyer üzenete
Sajnos, még sok más, Jamey-éhez hasonló történet van szerte a világban. Sokakat közülük nyilvánosságra is hoznak (mint például Larry King ügyét, a tizenöt éves, nyíltan meleg srácét, akit egy hasonló korú társa gyilkolt meg, miután Larry megkérte, legyen az ő Valentin-napi partnere - "Be my Valentine", így hangzik az eredeti felkérés, amit nem lehet jobban magyarra fordítani), még több marad azonban rejtve. A szülők, a diáktársak, a környezet pedig csak áll, vakargatja a fejét, és nem érti.
Pedig az egyenlet nem bonyolult: adott egy fiatal, aki nyíltan felvállalja a melegségét, és a környezete ahelyett, hogy elfogadná a helyzetet (esetleg büszke is lenne rá), céltáblaként kezdi őt használni. Hirtelen mindenki ellene fordul, összeomlik körülötte az eddig jól ismert világ, és hamarosan már nem lát más kiutat a helyzetből.
Akik pedig hibáztak ebben az egyenletben, nem értik. A leggyakoribb védekezés: "jaj, miért vette úgy a szívére? Csak poén volt!" Csakhogy a bántalmazók nem veszik figyelembe, hogy ami nekik poén, az a másiknak tönkre teheti az életét. Mit szólna a suli legnépszerűbb és legszebb diáklánya, ha egyszer csak azért kezdenék őt piszkálni mert szép és népszerű, vagy mert vékony és szőke - olyan dolgok miatt, amikről egyszerűen nem tehet?
Sajnos ebben az esetben is hosszú az út Jamey és sok más fiatal értelmetlen halálától az okok megszüntetéséig - túl hosszú, és félő, hogy túl sok életet fog még követelni, míg végre felnyílik az emberek szeme.
És hogy mit tehetünk? Melegként kaphatunk telefonos segítséget, ha rosszra fordulnának a dolgok - vannak Magyarországon olyan éjjel-nappal hívható, ingyenes, anonim vonalak, ahol bejelenthetjük, ha bántalmaznak minket. Továbbá látogassunk el különböző fórumokra, oldalakra. Keressünk magunknak hasonló társaságot, olvassunk minél több pozitív kimenetelű történetet. És éljük meg, éljük túl.
Ha az egyenlet másik oldalán vagyunk, akkor pedig nyíljon fel végre a szemünk, és nyissuk fel másokét is! Beszéljünk erről a barátainkkal, ha szülők vagyunk, a gyerekeinkkel, értsük és értessük meg, hogy az ember akkor szép, ha sokszínű.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Bi-Fi zóna

I'm Back!

Hogyan lett barátnőm?