Bi-Fi zóna

Amennyiben a roppant kreatív címből még nem találtátok volna ki, ebben a bejegyzésben a biszexualitásról és a biszexuális emberekhez fűződő érzelmekről, kapcsolatról lesz szó.
Nem is olyan egyszerű téma ez, ha belegondolunk.
A melegek és a leszbikusok általában elszántan támogatják egymást, hiszen megvan a közös nevező - mindketten a saját nemükhöz vonzódnak, és egyiket sem nézi jó szemmel a társadalom konzervatív rétege. No de mi a helyzet a biszexuálisokkal?
Hát, elárulom - az esetek nagy részében ők teljességgel egyedül néznek szembe mind a két oldallal. Egyfelől, ott van a társadalom, amely megveti azt, ha egy férfi férfit, egy nő pedig nőt szeret - így a biszexuálisokat is, hiába, hogy náluk éppen az a hangsúlyos, hogy életük szerelme bármelyik nem képviselője lehet (igen, még az is lehet, hogy egy biszexuális nő mégis egy férfi mellett találja meg a boldogságot).
Másfelől, az LGBT-közösség, pontosabban inkább az LG, akik legtöbbször nem értik meg a biszexuálisokat. Vannak, akik azt mondják rájuk: gyávák felvállalni az igazi szexualitásukat, ezért választják a "könnyebb" utat. Vannak, akik szerint tanácstalanok, és minden erejükkel azon vannak, hogy az egyik vagy a másik irányba húzzák a középen tanácstalanul álló biszexeket. És vannak (sajnos ez a nagy többség), akik soha az életben nem randiznának biszex lánnyal/fiúval, mert
a) ha mondjuk egy biszex lány végül ott hagyja őket egy pasi kedvéért, akkor az csak önmarcangoláshoz vezethet ("biztos azért hagyott ott, mert lány vagyok, nem mer felvállalni, visszahúzza a kisebb ellenállás, stb.")
b) így már mind a két nem képviselőjétől félnie kell, hogy elveszik tőle a szívszerelmét
c) a biszexuálisok perverzek, akik fűvel-fával összefekszenek, és nem képesek huzamosabb ideig megmaradni senki mellett, azaz kurvák/hímringyók
A biszexualitás tehát mindkét oldal szerint lenézendő, megvetendő életforma, pedig ezek a sztereotípiák nagyjából egyenértékűek azokkal, miszerint minden meleg férfi fodrász vagy virágkötő, és minden leszbikus nő bőrdzsekis-motoros vagány. Cáfoljunk csak meg néhány ilyen bi-sztereotípiát!
A biszexuálisok nem gyávák, és nem a könnyebb utat választják ezzel a döntéssel. Minden kételkedő higgye el nyugodtan, hogy ha a könnyű úton akarnának járni, megmaradnának csöndes heterónak, és nem vállalnák fel, hogy mindkét nemhez vonzódnak. Elvégre, ki akarná önként mindkét társadalmi csoport ellenszenvét egyszerre kivívni?
A "tanácstalan" szó pedig egészen egyszerűen helytelen. Ez ugyanúgy a biológiára vezethető vissza, és nem a választásra, mint a melegség kérdése. Senki nem azért biszexuális, mert így nagyobb a választék, ugyanúgy, ahogy egy nő se azért leszbikus, mert a csajokkal minden könnyebb. Ez még leírva is nevetséges, nem?
Ugyanezzel cáfolhatnánk a "biszexuálisok hűtlenek és perverzek"-dolgot. Az, hogy valaki "megcsalós típus"-e, annak vajmi kevés köze van a szexualitásához. Nem lehet ezzel védekezni, ha mégis megtörténik, és főleg nem szabadna ezzel beskatulyázni a biszexuálisok maradék 99%-át. Ugyanúgy, ha egy hetero párkapcsolatban az egyik fél megcsalja a másikat, senkiben fel sem merül, hogy akkor az ellenkező nem összes tagja ugyanúgy hajlamos a hűtlenségre. Egyszerűen csak rossz embert fogtál ki, aki után még könnyeket hullatni sem érdemes.
A leszbikusokat és a melegeket egy konkrét csoport biztosan támogatja, de vajon mi a helyzet a biszexuálisokkal? Ők a "bizonytalanok", a "perverzek", a "gyávák", akik még az LGBT-csoporton belül is sajnos legnagyobbrészt csak magukra, a saját társaságukra számíthatnak. Ami elég kiábrándító, ha azt nézzük, hogy legfőképpen az LGBT-n belül igazán nem kéne fúrni egymást, hierarchiát felállítani, hiszen ez egy olyan szelete az emberiségnek, akik azért vannak elméletileg, hogy függetlenül nemtől és szexuális orientációtól elfogadják az embert olyannak, amilyen, és a sokszínűséget ünnepeljék. Márpedig a biszexuálisoknak igenis ott a helyük a leszbikusok, melegek, transzneműek, queer-ek, pánok, aszexuálisok és "egyebek" között, hogy összefogva mutathassák meg a konzervatív heteroszexuálisoknak: ők is ugyanolyan emberek, mint azok, akik tiltakoznak ellenük. Olyan az egész, mint egy zombis filmben a túlélők csoportja, akik szövetkeztek, hogy legyőzzék az élőhalottakat - ha ők is azzal lennének elfoglalva, hogy ki nem illik közéjük, csak mert nő/kanadai/szőke hajú/féllábú, akkor soha az életben nem lenne esélyük a győzelemre. Ők azonban egy nagyobb jó érdekében összefognak, hogy megállítsák a zombi apokalipszist, és új esélyt adjanak a Földnek és az emberiségnek, felvillantva egy "új aranykor" kezdetét.
Nos, kezditek kapiskálni?

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

I'm Back!

Hogyan lett barátnőm?